Mitä on PäihteetönPää-toiminta?

Oman ajattelun kautta parempia tuloksia

PäihteetönPää-toiminnan tavoitteena on auttaa nuoria ajattelemaan kriittisesti päihdeasioita ja muodostamaan oma päihdekantansa tietoisen ajattelun ja luotettavan tiedon perusteella. Autamme ymmärtämään päihteisiin liittyviä mielikuvia ja päihdevalintojen taustalla vaikuttavia motiiveja. Ymmärrys johtaa parempiin valintoihin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa PäihteetönPää-toimintaa hallinnoi Raittiuden Ystävät ry.

 

Ajattele itse! -materiaali 6–9-luokkalaisten päihdekasvatukseen

Etsimme pilotti­kouluja testaamaan valmisteilla olevaa ­materiaalia.

Ajattele itse! -materiaali on 6–9-luokkalaisten päihdekasvatukseen suunniteltu materiaalikokonaisuus. Materiaali on testikäytössä. Opettaja, jos haluat oppilaittesi kanssa osallistua testaukseen, ole yhteydessä!

Ota yhteyttä:
Projektipäällikkö Pekka Korhonen
p. 045 7872 6221
pekka.korhonen(at)paihteetonpaa.fi

Ajattele itse! -lähetymistapa

Ajattele itse! edustaa päihdekasvatuksen suuntaa, jossa korostuu nuoren oma ajattelu, arviointi ja tiedon prosessointi. Sen sijaan, että aikuinen antaisi vain valmiita vastauksia, tarjotaan materiaalia, jota nuori itse arvioi kriittisesti ja muodostaa siitä omia näkemyksiään. Avaimena on, että omat näkemykset tulee perustella – mieluiten tutkitulla tiedolla. Opetuksen tarkoitus on haastaa nuori itsenäiseksi ajattelijaksi ja mielipiteen muodostajaksi.

Ajattele itse! -materiaalin tehtävät tarjoavat oppilaalle objektiivista tutkimustietoa ja toisaalta hänelle esitetään tyypillisiä päihteisiin myönteisesti ja kielteisesti suhtautuvien ihmisten mielipiteitä. Kun nuori voi arvioida päihdemyönteisiä mielipiteitä itsenäisesti, ilman ryhmäpainetta tai leimatuksi tulemisen pelkoa sekä verrata niitä tutkimustietoon, hänen arvionsa on objektiivisempi. Nuoren myöhemmin kohdatessa vastaavia väitteitä ja asenteita todellisessa elämässä, hänelle on jo muodostunut näkemys, joka on hänen oma itsenäinen kantansa asiaan. Tällöin hän ei ole yhtä helposti ryhmän vaikutuksen alainen. Jos suhdetta päihteisiin mietitään vasta ryhmäpainetilanteessa, riski kielteiselle valinnalle on huomattava.

Tutustu materiaaliin

Tue hanketta, osta joulukortteja!

 

 

Muuta PäihteetönPää-toimintaa

PäihteetönPää tuottaa Ajattele itse! -materiaalin lisäksi myös muuta toimintaa. Loppukesästä 2016 avattiin Vantaan Koivukylässä sijaitseva No Smoking Cafe. Kahvilassa on monenlaista toimintaa ja ajatuksia herättäviä keskusteluita nuorille päihdeaiheista.

Toimintaa laajennetaan mahdollisuuksien mukaan tekemällä yhteistyötä esimerkiksi nuorisotilojen, kirjastojen, julkisuuden henkilöiden ja muiden tahojen kanssa. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä tai sinulla on kysyttävää, ole rohkeasti yhteydessä!

 

Etusivulle